Menu

Veelgestelde vragen

Coeliakie (ofwel een intolerantie tegen gluten) houdt in dat je darmen geen produkten verdragen die tarwe-eiwitten bevatten (tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut).

Een glutenvrij dieet moet derhalve geheel vrij zijn van tarwe. In Nederland hebben ongeveer 1 op de 100 mensen last van coeliakie. Sommige coeliakiepatienten mogen ook geen melkprodukten en volgen daarbij een lactosevrij-dieet.

Hoewel soms wel zo genoemd - glutenallergie - is het geen allergie.

Wat is coeliakie (glutenintolerantie / glutenallergie)

Als je coeliakie hebt en glutenvrij moet eten moet je oppassen voor het gevaar van kruisbesmetting.

Van kruisbesmetting is sprake als er meel met gluten komt op een glutenvrij product.
Dit kan thuis voorkomen, maar ook in bijvoorbeeld een restaurant of een bakkerij waar veel met meel gewerkt wordt dat gluten bevat.

Overigens kan kruisbesmetting ook ontstaan met vlees / kip als je rauwe kip op een plank snijdt en daarna deze gaat gebruiken voor het snijden van groente.

Koenjit is bekend onder verschillende namen, zoals kurkuma of geelwortel. Koenjit of Kurkuma is glutenvrij en kun je dus goed gebruiken in de glutenvrije keuken voor het bereiden van een glutenvrij recept.

Zowel verse gist (bakkersgist) als droge gist is glutenvrij. Verse gist kun je kopen bij de bakker. In een bakkerij wordt uiteraard normaal meel met gluten gebruikt.
Let er dus wel op dat er geen sprake is van kruisbesmetting.
Droge gist is verkrijgbaar in de supermarkt in pakjes van 7 gram, dit komt overeen met ongeveer 20 gram verse gist.

Gist wordt gebruikt om (bijvoorbeeld) brooddeeg te laten rijzen. Bij normaal meel nestelt het koolzuurgas zich tegen de gluten en duwt het op die manier omhoog.
Gist verandert ook de smaak van brood, het wordt luchtiger en hiermee krijg je een betere smaak, geur en beet van het brood.

Glutenvrij brood laten rijzen voor het beste resultaat

Een zelfgebakken glutenvrij brood met glutenvrij meel rijst met gist uiteraard ook.

Het beste resultaat krijg ik door het brooddeeg in een geopende oven ongeveer 1 uur te laten rijzen op een stand van 50 graden.
Over het brooddeeg leg ik een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Langzaam gerezen deeg smaakt beter.

Gebruik van bakpoeder in plaats van gist

Voor stevige deegsoorten zoals brood maak je gebruik van gist. Bij slappere deegsoorten zoals beslag en cake, maak je gebruik van bakpoeder. De slappere deegsoorten zijn namelijk niet bestand tegen de gistgasvorming.

Verschil tussen droge gist en verse gist (bakkenist)

Verse gist combineert moeilijk met zout en vet, wel van suiker. Boter, olie en zout kun je bij verse gist later aan het deeg toevoegen.
Met droge gist heb je dit probleem niet. Droge gist wordt actief na het toevoegen van warm water.

In het eindresultaat is er geen verschil tussen het gebruik van droge gist en verse gist (bakkersgist).

Gerelateerd(e) recept(en): 

Wijnsteenpoeder is een natuurlijk rijsmiddel en is glutenvrij. Het maakt het deeg luchtiger en geeft het meer volume.

Ja. Knoflook is glutenvrij en kun je goed gebruiken om een glutenvrije maaltijd te bereiden.

Knoflook is een plant uit de lookfamilie.

Knoflook kun je vers (fijn gesneden of geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) gebruiken. Knoflook is een kruid met een doordringende smaak en geur - dat onder andere in Frankrijk - in de mediterrane en Midden-Europese landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Is knoflook glutenvrij?
Gerelateerd(e) recept(en): 
In mijn recept staat dat ik xanthaangom moet toevoegen, maar is dat glutenvrij?

Ja. Xanthaangom (xantaangom) is glutenvrij.
Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel maar ook in glutenvrije recepten om een wat stroperiger of verdikt resultaat te bereiken.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Nee. Paneermeel is niet glutenvrij. Het is een afval product van de beschuiten makers. Je gebruikt het veelal voor een krokant korstje die je krijgt in de oven of frituur.

Paneermeel uit de fabriek is meestal gemaakt van beschuit of broodkruimels en bevat gluten. De supermarkt heeft tegenwoordig vaak glutenvrije paneermeel in het assortiment. De prijs is ongeveer 10 x zo hoog als normale paneermeel met gluten. Als alternatief kun je eventueel 1 of 2 glutenvrije broodjes in de broodrooster toasten en vervolgens verkruimelen.

Glutenvrij paneermeel maken

Je kunt makkelijk zelf paneermeel maken door glutenvrij brood goed te drogen (oven of broodrooster) en te verkruimelen.
Je kunt natuurlijk ook glutenvrij beschuit of crackers kan.

Het resultaat is wel wat anders dan kant en klare glutenvrije paneermeel.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Ja. Witte rijst is glutenvrij. Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet.

Als het buitenste laagje van een rijstkorrel verwijderd wordt (de schil), ontstaat er zilvervliesrijst. Als ook de volgende lagen - de vezellaag en de kiem verwijderd wordt - hou je witte rijst over.

Foto van witte rijst

Vlees is van zichzelf glutenvrij. Je kunt bijvoorbeeld gerust een onbewerkt hamlapje of rundvlees of iets dergelijks kopen.

Bewerkte vleesproducten - kant en klare - zoals gehaktballen, slavinken en hamburgers bevatten meestal wel gluten, vaak in de vorm van paneermeel.

Kijk dan dus goed op het etiket om je ervan te overtuigen of het glutenvrij is of vraag het aan de slager.
De Aldi heeft verse en diepvries hamburgers in het assortiment die glutenvrij zijn.

Glutenvrij vlees

Ja, aardappelmeel of aardappelzetmeel is glutenvrij. Het is zetmeel dat wordt gewonnen uit aardappel en het bevat geen gluten. Het wordt voornamelijk gebruikt om sauzen en soepen te binden.

Ja. Gelatine blaadjes (ook wel bladgelatine of gewoon gelatine) zijn glutenvrij en het wordt gebruikt als bindmiddel.
Het wordt gemaakt uit de beenderen van dieren - meestal varken. Het wordt daardoor meestal niet gebruikt door vegetariërs of veganisten.

Foto van gelatineblad

Ja. Johannesbroodpitmeel is glutenvrij. Het is een wit / geelwit poeder en het heeft bijna geen geur.

Johannesbroodpitmeel ontstaat door het vermalen van de zaden van johannesbroodboom. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel.
Ook bij het indikken van babyvoeding wordt het wel gebruikt om spugen te voorkomen bij zuigelingen.

Foto van johannesbroodpitmeel?

Nee, brinta is niet glutenvrij. Brinta bevat (volkoren) tarwevlokken / tarwemeel.

Ja, tamarinde is glutenvrij. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische en Afrikaanse keuken.
Het wordt ook wel tamarinde, tamarind, asem, assem, asam, Indische dadel, kakapoesie genoemd.

Tamarinde kan worden gebruikt in marinades voor vlees, kip en vis.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Ja, rijstmeel is glutenvrij. Het wordt in de glutenvrij keuken vaak gebruikt in combinatie met ander meel.

Gerelateerde vragen: 

Ja, quinoa is glutenvrij. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. Het behoort niet tot een graansoort maar wordt soms wel op deze manier bereid.

Het past dus goed in een glutenvrij en/of vegetarisch dieet.

We hebben helaas nog geen recepten met quinoa, dus heb je een lekker recept met quinoa laat het ons weten.

Foto van quinoa

Nee, de custardpoeder die je in de supermarkt koopt is niet glutenvrij.
De meeste nu bekende kunnen sporen van tarwe bevatten. Het hoofdbestanddeel van custardpoeder is maiszetmeel.
Hoewel er geen tarwe gebruikt wordt in custardpoeder, gebruiken de meelproducenten dezelfde productielijnen waar ook bv. tarwe mee verwerkt wordt.
Hierdoor kunnen ze niet garanderen dat er geen gluten in zitten.

Custard kun je makkelijk zelf maken met ei en melk. Door het te verwarmen tot 80 graden wordt het dik. Meestal eet je het als toetje met een beetje suiker.

Het recept om custardvla te maken voegen we binnenkort toe.

In de supermarkt koop je custardpoeder, dit is op basis van maiszetmeel. Met het toevoegen van melk maak je er bijvoorbeeld custardvla van.

Ja, koekkruiden (ook wel speculaaskruiden (koekkruiden)) zijn glutenvrij. In het mengsel zit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Je gebruikt koekkruiden meestal als je zelf speculaas, glutenvrije pepernoten maakt maar je kunt het ook toevoegen aan een stoofschotel of ovenschotel met zoete aardappel of stooflappen

Boekweit is glutenvrij. De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten.

Je kunt boekweit bijvoorbeeld gebruiken in glutenvrije boterkoek, pannenkoeken, brood en muffins.

Nee. Niet altijd! Let bij gebruik van ketjap of sojasaus goed op. Er is aantal glutenvrije ketjap in de supermarkt te koop maar een aantal bevatten (grof gemalen) tarwe.

Er zijn diverse soorten ketjap:

Ketjap manis: zoete sojasaus (meest gebruikte soort sojasaus)
Ketjap sedang: is wat minder zoetere sojasaus
Ketjap asin: een zoute sojasaus
Ketjap kendal: donker en stroperige sojasaus; wat smaak betreft vergelijkbaar met ketjap manis
Ketjap medja: donker en stroperige sojasaus; zoet en zout. Zit qua smaak tussen manis en asin in

Verschil tussen Indonesische ketjap en Chinese en Japanse sojasaus

Indonesische ketjap is donkerbruin van kleur en stroperig. De Chinese en Japanse sojasauzen zijn wat dunner en meestal niet zoet.

Ja. Maismeel is glutenvrij en wordt verkregen door het vermalen van de gehele maïskorrel.

Let op de verpakking: het is mogelijk dat er een waarschuwing op de verpakking staat dat het meel wordt gemaakt in een omgeving waar ook gluten verwerkt worden.
Dit wil nog niet zeggen dat er gluten in het maismeel zitten, maar dat de kans bestaat dat er gluten in zitten (door kruisbestuiving / kruisbesmetting).

Maizena is iets anders dan maismeel en wordt verkregen door het zetmeel uit de korrel.

Nee, couscous is niet glutenvrij. Couscous wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken en is gemaakt van durumtarwe. Er zijn is in sommige supermarkten wel glutenvrije couscous te verkrijgen. Omdat de verkrijgbaarheid verschilt per supermarktketen en -winkel is het lastig aan te geven welke supermarkten.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Nee, gerechten met durum (durumtarwe of harde tarwe) zijn niet glutenvrij en bevatten tarwe. Voorzover bekend is er geen vervanger voor durum op de markt.

Nee, bloem (ook wel tarwebloem of patentbloem = fijner gemalen dan tarwebloem) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken. In de meeste recepten op de website wordt gesproken over glutenvrij meel. Er zijn inmiddels veel soorten op de glutenvrije markt te krijgen. Resultaten zijn wisselend doordat de gluten in normaal meel ervoor zorgen voor een mooie samenhang bij bijvoorbeeld het kneden.

Nee. Zelfrijzend bakmeel (is bloem gemengd met bakpoeder) bevat gluten. Je zult dus een glutenvrij alternatief moeten gebruiken.

In de meeste recepten op deze website (en andere websites) wordt gesproken over glutenvrij meel.

In "normaal" meel met gluten zorgen de gluten voor een mooie samenhang bij bijvoorbeeld het kneden. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van glutenvrije meelproducten - vooral in het begin - lastig kan zijn.
Het resultaat van een brood is soms compacter of sneller droog dan een "normaal" brood.

Er zijn inmiddels veel soorten meel op de glutenvrije markt en webshops te krijgen. Resultaten zijn vaak wisselend per merk en soort meel. Op deze site wordt vaak geen merk genoemd omdat per gebruiker het resultaat kan verschillen. Je kunt dus het beste zelf testen waar je de beste resultaten mee bereikt.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Ja. De ons bekende baking soda's uit de supermarkt zijn glutenvrij.
Baking soda wordt wel als rijsmiddel gebruikt. Samen met een ingrediënt als wijnsteenpoeder citroensap of karnemelk is baksoda / bakingsoda een rijsmiddel ter vervanging van gist of bakpoeder.

Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Nee. Op dit moment is er geen genezing mogelijk van coeliakie of gluten intolerantie (glutenallergie is niet het juiste woord).
Er wordt wel onderzoek gedaan - ook in Nederland - naar oplossingen om er voor te zorgen dat de gluten geen ontstekingen in de darmen meer veroorzaken.

Zo hebben onderzoekers van Maastricht aangetoond dat een enzym van de schimmel Aspergillus niger in staat is het overgrote deel van het gluten veilig te verteren. Helaas nog niet om te genezen maar mogelijk in de toekomst te helpen de overlast van gluten die je per ongeluk binnenkrijgt te beperken, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Overigens kunnen wetenschappers (nog) geen bewijs vinden voor het bestaan van glutengevoeligheid. Er is een mogelijkheid dat de klachten door andere ingrediënten in het graan worden veroorzaakt en niet door gluten.

Ja. Amandelmeel is glutenvrij. Ook de variant met zelfrijzend bakmeel is vaak glutenvrij.

Er zijn echter ook varianten op markt met toevoegingen van andere meelproducten en dan kan het zijn dat het niet glutenvrij is.

Foto van amandelen waarmee je glutenvrij meel kunt maken

Kijk op de website voor recepten met amandelmeel.

Je kunt amandelmeel kant en klaar in de winkel kopen, maar ook makkelijk zelf maken door de gewenste hoeveelheid amandelen in een keukenmachine fijn te malen.

Ja. Pesto (=gestampt) is glutenvrij en bevat:

  • 1. Basilicum
  • 2. Olijfolie
  • 3. Pijnboompitten
  • 4. Parmezaanse kaas

Er zijn ons geen kant en klare pestos bekend uit de supermarkt die gluten bevatten.

Foto van zelfgemaakte pesto

Ja. Bakpoeder is van zichzelf glutenvrij. Het wordt mogelijk wel in een omgeving gefabriceerd (zoals Dr. Oetker Backin) waar ook gluten verwerkt worden.
Let dus op het glutenvrij symbool om er zeker van te zijn dat je een glutenvrije bakpoeder gebruikt.

Ja. In een aardappel zit geen gluten. Je kunt dit prima gebruiken in een glutenvrij dieet.
Aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten.
Aardappel bevat ook vitamine B6 en vezels.

Foto van aardappels

Monchou is glutenvrije roomkaas soort en past dus bij een glutenvrij dieet. Echter, de meeste merken bevatten wel lactose.

Ja. Maïzena (officieel maiszetmeel) is in principe glutenvrij (kijk voor de zekerheid op de verpakking) en kunt u daarom goed gebruiken in gerechten als u een glutenvrij dieet volgt. Het kan worden gebruikt als bindmiddel als uw gerecht te waterig is.

Chocolade - zowel witte, melk en puur - is vaak glutenvrij, maar sommige merken bevatten wel gluten. Let dus goed op het etiket of het glutenvrije symbool er op staat.

Het is ook oppassen met bonbons (uit de supermarkt). Deze zijn niet altijd glutenvrij. Ook hier geldt, lees goed het etiket.
Soms worden chocoladerepen geproduceerd in een fabriek waar ook producten met gluten (en/of noten) worden verwerkt.
Hoewel het dan goed mogelijk is dat de chocoladereep dan geen gluten bevat, is dat niet zeker (hierdoor kan kruisbesmetting ontstaan).

Foto van chocolade
Gerelateerde vragen: 

Havermout en haver is van zichzelf glutenvrij.
Maar het wordt meestal verwerkt in een omgeving waar granen / tarwe verwerkt worden en kan dus door kruisbesmetting gluten bevatten.
Daarom is het verstandig om "glutenvrije havermout" te kopen, dit is zowel online te koop als in sommige supermarkten.

Foto van havermout
Gerelateerde vragen: 

Ja. Kwark bevat geen gluten en kunt u rustig toevoegen aan een glutenvrij recept. Echter het bevat wel lactose en volgt u naast een glutenvrij dieet een lactose vrij dieet dan dient u te kiezen voor een lactose-vrije kwark.

Ja, in mascarpone zitten geen gluten en kunt u rustig toevoegen aan een glutenvrij recept. Echter, het bevat wel lactose en volgt u naast een glutenvrij dieet een lactose vrij dieet dan dient u te kiezen voor een lactose-vrije mascarpone.

Ja. Rijstvellen (ook wel rijstpapier) zijn glutenvrij en bestaan voornamelijk uit rijstmeel en een klein beetje zout. Ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Je kunt ze goed gebruiken om Spring Rolls te maken.

Rijstvellen of rijstpapier voor het maken van Spring Rolls

Ja. Witte wijn is glutenvrij. Witte wijn is een alcoholische drank die ontstaat uit het vergisten van sap uit druiven.

Is witte wijn glutenvrij?

Ja. Rode wijn is glutenvrij. Rode wijn is een alcoholische drank die ontstaat uit het vergisten van sap uit druiven.

Is rode wijn glutenvrij?

Nee. Bier is niet glutenvrij. Bier bestaat uit hoofdzakelijk uit:
- water
- graan
- hop
- gist

In speciaalzaken zijn wel enkele glutenvrije bieren te koop.

Is bier glutenvrij?

Ja, rozijnen zijn glutenvrij.
Rozijnen zijn gedroogde druiven en je kunt ze dan ook prima gebruiken om glutenvrij te koken en bakken!

Foto van rozijnen

Als je een koud gerecht maakt waar je gelatine aan toe moet voegen doe je dat op de volgende manier.

Leg het aantal gelatineblaadjes die je nodig bent één voor één in een bakje met koud water.
Laat ze ongeveer 5 minuten weken.

Haal vervolgens de gelatineblaadjes eruit en knijp ze goed uit.

Leg ze in een pannetje met 5 eetlepels water.

Al roerend verwarmen tot ze volledig zijn opgelost (niet laten koken).

Laatje gelatine afkoelen tot kamertemperatuur en voordat het begint te binden al roerend toevoegen.

In de koelkast minimaal 2 uur laten opstijven.

Gelatine

Als je een warm gerecht maakt waarvoor je gelatine aan toe moet voegen bent doe je dat op de volgende manier.

Leg het aantal gelatineblaadjes die je nodig bent in een bakje met koud water.
Laat ze ongeveer 5 minuten weken.

Haal vervolgens de gelatineblaadjes eruit.

Knijp ze goed uit en roer ze door het gerecht tot ze volledig zijn opgelost.

Foto van gelatineblad
Gerelateerd(e) recept(en): 

Nee niet alle bouillon is glutenvrij. Ook bouillon blokjes (runderbouillon, groentebouillon, kippenbouillon) zijn niet altijd glutenvrij.
Lees dus goed de ingrediënten op het etiket!

Zijn bouillon blokjes

Raspatat is glutenvrij. Maar let op! Sommige cafetaria’s of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.

Vraag het dus voor de zekerheid na bij het restaurant om het zeker te weten.

Raspatat foto
Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Patat is glutenvrij. Maar let op! Sommige cafetaria’s of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.

Vraag het dus voor de zekerheid na bij het restaurant om het zeker te weten.

Is patat glutenvrij
Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Friet van de cafetaria is in principe glutenvrij. Maar let op! Sommige cafetaria’s of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.

Vraag het dus voor de zekerheid na bij het restaurant om het zeker te weten.

Patat glutenvrij
Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Patat van de cafetaria is glutenvrij. Maar let op! Sommige cafetaria’s of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.

Vraag het dus voor de zekerheid na bij het restaurant om het zeker te weten.

Patat glutenvrij
Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Nee. Bladerdeeg is niet glutenvrij. Wil je glutenvrij bakken dan zul je een glutenvrije variant moeten kiezen. In de meeste supermarkten vind je in het vriesvak glutenvrij bladerdeeg.

Bladerdeeg bestaat uit dunne lapjes deeg en roomboter.

Ja. Fiberhusk is glutenvrij. Het ontstaat door het malen van psyllium - ook wel vlozaad.
Je kunt het goed gebruiken bij het glutenvrij bakken.
Fiberhusk gedraagt zich als een bindmiddel waardoor je baksel minder snel kruimelt of uit elkaar valt.

De psylliumvezel zou ook de groei van darmvriendelijke darmbacteriën bevorderen en de stoelgang verbeteren.

Nee. Macaroni is een type pasta en gemaakt van harde tarwe. In speciaalzaken kun je wel glutenvrije macaroni kopen.

Fot van macaroni

Nee. Lasagne (lasagnebladen) is een type pasta en gemaakt van harde tarwe. In speciaalzaken kun je wel glutenvrije lasagne kopen.

Foto van lasagne
Gerelateerd(e) recept(en): 

Nee. Vermicelli is een type pasta en helaas niet glutenvrij. In Nederland is het iets dunner dan spaghetti en wordt het vaak gebruikt in groentesoep of kippensoep.

Foto van vermicelli
Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 

Nee, de "normale" pasta die je in de supermarkt koopt is helaas niet glutenvrij.
Het basis ingredient is harde tarwe of durum.
Gelukkig verkopen de meeste supermarkten glutenvrij pasta's op basis van maismeel!

Foto van pasta
Gerelateerde vragen: 

Dessertrijst is glutenvrij en kun je goed gebruiken als je glutenvrij wil koken. Dessertrijst wordt veel gebruikt bij het maken van een nagerecht. Ook voor het maken van rijstepap of een rijstevlaai kun je dessertrijst gebruiken.

Dessertrijst heeft een ronde korrel en neemt tijdens het koken veel vocht op. Het heeft een wat zoetige smaak.

Foto van dessertrijst
Gerelateerd(e) recept(en): 
Ons wordt weleens gevraagd of koffie glutenvrij is. Als je een glutenvrij dieet moet volgen omdat je coeliakie hebt - of je wilt geen gluten - kun je een aantal producten niet meer eten of drinken. Het antwoord vind je hier. Als je vrienden of familie op bezoek krijgt die geen gluten mogen eten kan het best lastig zijn om veilig glutenvrij te koken. Kijk even op glutenvrije recepten.nl om antwoorden te vinden op al je vragen. Staat het er niet bij? Laat het ons weten.

Ja. Gemalen koffie en koffiebonen zijn glutenvrij. Lekker bij een heerlijk stukje glutenvrije taart. Let wel op bij exotische smaken cups.

Foto van koffie

Toch is er wel een merk met koffie cups op de markt geweest die in een koffie met een smaakje een extract heeft toegevoegd welke sporen van gluten bevatte.
Bekijk dus het etiket als je 100% zekerheid wilt als je een exotisch smaakje koffie van een bepaald merk cups gaat kopen.

Gerelateerd(e) recept(en): 
Gerelateerde vragen: 
Als je een glutenvrij dieet moet volgen omdat je coeliakie hebt - of je wilt geen gluten - kun je een aantal producten niet meer eten of drinken. Ons wordt weleens gevraagd of thee glutenvrij is, het antwoord vind je hier.

Ja. Thee is glutenvrij.Toch is het oppassen er zijn een paar soorten thee op de markt die gerstemout of haver aan de thee toevoegen.

Foto van thee

Wil je het zeker weten zul je het etiket even moeten lezen.

Lekkere thee met een stukje glutenvrij gebak.

Er zijn veel soorten thee, maar alleen als de bladeren afkomstig zijn van de theeplant mag het thee worden genoemd. Soorten zoals kamillethee of rooibos thee zijn strikt genomen geen thee, maar kruidenthee. Ook rooibosthee of kamillethee is glutenvrij.

Bij het trekken van thee komen naast de geur- en smaakstoffen ook cafeïne vrij. Bij koffie is dit ongeveer 75 milligram en bij thee is dit ongeveer 30 milligram.

Gelukkig want thee is een heerlijke warme drank om even rustig van te genieten.

Gerelateerde vragen: 

Ja. Sushi rijst is glutenvrij. Let op met rijstazijn als je zelf sushi maakt. Er zijn rijst azijn varianten te koop waar tarwe in zit.

Foto van sushi rijst

De sushi rijst wordt ook wel meshi genoemd. De rijst heeft dikke korte korrels en is ook erg kleverig.
Daardoor is de rijst goed kneedbaar en blijven de sushi hapjes goed plakken.

De rijst kan koud maar ook lauw worden opgediend.

Gerelateerd(e) recept(en): 

Ja. Vanillesuiker is suiker met een vanillesmaakje. Het wordt gemaakt door er synthetische vanilline aan de suiker toe te voegen.

Je kunt zelf vanille suiker maken door aan 100 gram witte basterdsuiker 2 gram vanilline toe te voegen of beter nog door vanillestokjes in een pot met witte bastersuiker te stoppen. Na een tijdje zal de vanille van de stokjes in de basterdsuiker gaan.

Foto van een vanille en kaneelstokje in de suiker
Gerelateerde vragen: 

Ja, zilvervlies rijst is glutenvrij. Zilvervlies rijst is hetzelfde als volkorenrijst.
Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet. Zilvervlies rijst heeft een hogere voedingswaarde dan witte rijst.

Zilvervliesrijst heeft een milde, nootachtige smaak en is taaier, voedzamer en gezonder dan witte rijst.

Foto van zilvervlies rijst

Ja. Zoete aardappelen zijn glutenvrij! Je kunt dit prima gebruiken in een glutenvrij dieet.

Foto van zoete aardappel (glutenvrij)

De zoete aardappel of bataat is een plant uit de windefamilie en hoewel de naam anders doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de aardappel (die tot de nachtschadefamilie behoort). De zoete aardappel heeft een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. De zoete aardappel staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden na rijst, maïs en cassave.

De zoete aardappel wordt onder meer gebruikt in de Surinaamse keuken. In de Amerika staat hij traditioneel als yam op het menu voor Thanksgiving Day. De knollen worden geschild en gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht. In Canada eten ze frites van zoete aardappel, de zogenaamde sweet potato fries.

Gerelateerde vragen: 

Ja. Zout is glutenvrij en kun je prima toepassen bij een glutenvrij dieet als smaakversterker bij het koken. Teveel zout is echter ongezond. Een gemiddelde persoon heeft 1 tot 3 gram zout nodig per dag.
Maar veel mensen krijgen 10 tot 12 gram zout per dag binnen. Het wordt veel gebruikt in kant en klaar maaltijden, maar ook glutenvrij brood kan veel zout bevatten.

Foto van glutenvrij zout

Noribladen zijn zeewiervellen en worden gebruikt om sushi te maken.
Nori is het Japanse woord voor "wier".
Het wordt gemaakt van een mengsel van verschillende soorten zeewieren.
Noribladen zijn een bron van vezels, eiwitten en ze zijn vegan.
Gelukkig zijn ze ook nog eens glutenvrij!

Foto van Noriblad (zeewier)
Gerelateerd(e) recept(en): 

Ik hoor vaak mensen praten over een glutenallergie als ze coeliakie of glutenintolerantie bedoelen.

Als ik "zin heb" ga ik het gesprek aan en leg uit dat glutenallergie niet bestaat.
Wel kun je klachten hebben bij een tarwe-allergie.

Ja. Volkoren rijst is glutenvrij. Volkoren rijst is hetzelfde als zilvervliesrijst.
Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet.

Foto van volkoren rijst die glutenvrij is

Ook de "normale" witte rijst bevat geen gluten. Volkoren rijst heeft een hogere voedingswaarde dan witte rijst.

Volkoren rijst heeft een milde, nootachtige smaak en is taaier, voedzamer en gezonder dan witte rijst

Ja. Noten zijn een veel gebruikt ingrediënt bij het koken en bakken.
Je noten met een gerust hart gebruiken bij het maken van glutenvrije gerechten.

Veel gebruikt zijn:

  • 1. amandelen
  • 2. hazelnoten
  • 3. walnoten

Borrelnootjes zijn niet glutenvrij.

Foto van noten
Gerelateerde vragen: 

Ja, gezouten spek of spek in dobbelsteentjes is glutenvrij.
Er zijn verschillende varianten zoals bacon, speklapjes en ontbijtspek.

Je gebruikt het vaak in als smaakmaker bij de zuurkool door de speklapjes lekker knapperig uit te bakken of dobbelsteentjes bij een stamppot.
Spek komt van het varken en zit op de rug of op de buik. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet en buikspek heeft meer vlees en wordt ook wel doorregen spek genoemd.

Foto van (glutenvrij) buikspek
Gerelateerde vragen: 

Ja. Cacao of cacaopoeder is glutenvrij. Het wordt gebruikt om chocola te maken of chocolademelk. Het wordt ook gebruikt in verschillende nagerechten.

Cacaopoeder is afkomstig uit de cacaoboon. De cacaoboon is een vrucht van de cacaoboom.
Onder hoge druk wordt cacaopoeder uit cacaomassa van de cacaoboon geperst.
Er ontstaat cacaopoeder en cacaoboter.

Foto van cacaopoeder
Foto van cacaobonen

Ja, tapiocameel is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet (coeliakie).
Tapioca is een zetmeel en wordt gemaakt uit cassavewortel en heeft niet veel smaak van zichzelf.

Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere (glutenvrije) meelsoorten, zo is het een bestanddeel van kroepoek.

Foto van tapioca meel
Gerelateerd(e) recept(en): 

Ja, melk is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet.

Er zijn mensen die glutenvrij moeten eten ook lactose intolerantie hebben. In de recepten op de website wordt hier geen rekening mee gehouden.
We proberen dat te veranderen en in de toekomst ook te vermelden.

Ja, slagroom is glutenvrij, ook kant en klare uit een spuitbus. Slagroom klop je van dunne room (die geschept is van volle melk).
Klop niet te lang, anders wordt het boterachtig, maar ook niet te kort, anders zakt het te snel in.
Je klopt tot het mooi stevig is en heel licht gelig begint te verkleuren.
Per liter slagroom voeg je 60 tot 80 gram kristalsuiker of witte basterdsuiker toe, het beste doe je dat op het laatst, dan blijft het luchtiger.

In Nederland wordt slagroom gebruikt als lekkernij op bijvoorbeeld koffie, warme chocolademelk, ijs en gebak.
Maar het is ook heerlijk op verse aardbeien.
Mijn oma nam altijd veel slagroom op haar advocaatje.

Ongeklopt wordt slagroom wordt ook wel gebruikt in warme gerechten zoals roomsauzen.

Houdt je van Irish Coffee? Dan wordt er ongezoete halfgeslagen slagroom gebruikt.

Er zijn mensen die glutenvrij moeten eten ook lactose intolerantie hebben. In de recepten op de website wordt hier geen rekening mee gehouden.
We proberen dat te veranderen en in de toekomst ook te vermelden.

Foto van slagroom op warme chocolademelk
Gerelateerde vragen: 

Ja, boter, margarine en roomboter zijn glutenvrij! Boter is een zuivelproduct en ontstaan uit gekarnde melk.
Houdt er wel rekening mee dat er gemakkelijk kruisbesmetting ontstaat als meerdere mensen in het gezin van 1 pakje boter gebruik maken.
Er komen altijd kruimels bij smeren van je brood in het kuipje. Gebruik dus of een schoon mes, of gebruik 2 kuipjes boter.

Er zijn mensen die glutenvrij moeten eten ook lactose intolerantie hebben. In de recepten op de website wordt hier geen rekening mee gehouden.
We proberen dat te veranderen en in de toekomst ook te vermelden.

Fot van een pakje boter
Gerelateerde vragen: 
Is mosterd glutenvrij?

Ja, mosterd is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet als smaakmaker.

Mosterd wordt gemaakt met de ingrediënten mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat kruiden.
Er zijn wel verschillende soorten mosterd zoals honingmosterd of Dijon mosterd.

Foto van een plank met verschillende soorten mosterd
Zijn eieren glutenvrij?

Ja! Eieren zijn glutenvrij en passen goed in een glutenvrij dieet. Een ei bestaat uit ongeveer 60% uit eiwit, 30% uit een eidooier en 10% is de eischaal.

Foto van eieren in een mandje, bij de vraag zijn eieren glutenvrij?
Bestaat er glutenvrij meel? Wat is het en waar koop je het?

Gelukkig is er glutenvrij meel! In diverse soorten en van heel veel merken.
Doordat er sinds een aantal jaren een hype is ontstaan om geen gluten tot je nemen is de markt behoorlijk toegenomen.
Hierdoor koop je ook in de supermarkt glutenvrij meel.

Er is meel dat meer geschikt voor brood en meel waarmee je beter gebak en taarten kunt bakken.
(later meer)

Het is in het begin als je de diagnose hebt dat je geen gluten mag eten erg lastig om erachter te komen of een product gluten bevat. Ook voor familieleden is dat niet eenvoudig.

Om zeker te weten dat een product in de supermarkt geen gluten bevat kijk je op het etiket naar de vetgedrukte ingrediënten.
Fabrikanten zijn verplicht ingrediënten vet weer te geven op een etiket die niet toegestaan zijn bij een bepaald dieet of een allergie kunnen veroorzaken.

Ook staat er vaak een glutenvrij symbool (zie de afbeelding) op het product.

 Hoe weet je of je een product glutenvrij is?
Is geleisuiker glutenvrij?

Geleisuiker is glutenvrij en kun je goed toepassen in glutenvrije recepten. Geleisuiker is hetzelfde als kristalsuiker waar pectine en citroenzuur is toegevoegd.
Het wordt meestal gebruikt om jam, marmelade of vruchtensauzen te maken.

Ja, poedersuiker is glutenvrij en kunt u prima toepassen in de glutenvrije keuken.
Het wordt ook wel bloemsuiker genoemd en ontstaat door de korrel geheel te vermalen.

Poedersuiker wordt vaak gebruikt in bij producten die niet gebakken worden, bijvoorbeeld sauzen en glazuur. Uiteraard ook om te decoreren, zoals glutenvrije oliebollen.

Gerelateerd(e) recept(en): 
Is basterdsuiker glutenvrij?

Ja. Basterdsuiker is glutenvrij. Basterdsuiker is één van de primaire smaken die wij kunnen ervaren: zoetheid.

Basterdsuiker is suiker met een fijne korrel en bevat een zeker gehalte aan invertsuiker. Meestal wordt basterdsuiker gebruikt bij gebak en ijsbereiding.

Foto van witte basterdsuiker
Is suiker glutenvrij?

Ja, (kristal) suiker is gelukkig glutenvrij. Suiker is één van de primaire smaken die wij kunnen ervaren: zoetheid.

Foto van kristalsuiker