Menu

Glutenvrije kerststol

Foto van een glutenvrije Kerststol, met of zonder amandelspijs

Ingrediënten voor Glutenvrije kerststol

200 gram rozijnen,
100 gram krenten,
150 milliliter rum,
60 gram amandelen,
50 gram sukade,
50 gram puddingvruchtjes,
2 theelepels citroenrasp,
300 gram amandelspijs,
half ei,
halve eetlepel citroensap,
500 gram glutenvrij witbrood meel,
9 gram gedroogde gist,
80 gram basterdsuiker,
1 zakje vanillesuiker,
1 theelepel zout,
1 theelepel kaneel,
250 milliliter handwarme melk,
2 eelepels olie

Wat vind je ervan?: 
Gemiddeld: : 3.6 (31 stemmen)
Aantal personen: 
Aantal stuks: 
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Bron: 

allergieforum

Laatste wijziging: 
17 jan 2024

Hoe maak je Glutenvrije kerststol

Doe de rozijnen, krenten en de rum in een pan en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de rozijnen en krenten 10 minuten wellen. Zeef de rozijnen en krenten en dep ze droog met keukenrol. Hak de amandelen grof en meng deze met de citroenrasp, de vruchtjes, de sukade en twee eetlepels wit meel.

Meng de spijs met het ei en de citroensap en vorm hiervan een rol.

Meng in een kom de meel, gist, basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en de zout. Meng deze bestanddelen eerst goed, voeg dan de melk en de olie toe en meng dit goed met de mixer met deeghaken. Voeg het amandel/vruchtjesmengsel en de rozijnen en de krenten toe en meng dit er goed doorheen.

Vorm van de helft van dit deeg een kerststolvorm en maak in het midden een gleuf, leg hierin de spijs en leg er precies zo'n vorm bovenop. Maak de zijkanten goed dicht. Laat dit geheel circa anderhalf uur in de oven rijzen bij 50 graden. Bestrijk de bovenkant na het rijzen met boter.

Bak het brood op een ingevette bakplaat (of op bakpapier), een half uur op 175 graden en daarna nog 10 minuten op 225 graden.
Naderhand bestrooien met poedersuiker.

De foto is van een versie zonder spijs, aangezien mijn dochter geen amandelspijs lust.

Misschien vind je dit ook lekker: 

Reacties

Door AnnaMarie Meuller op do, 21/12/2023 - 22:22

Ben geboren in Nederland als 28jarige naar Zweden geëmigreerd (60 jaar geleden )
Was erg blij dit recept op Nederlands te kunnen maken , heb het elk jaar met gewone meel gemaakt , maar glutenvrij in de fam .
Bedankt voor een goed recept . Is goed gelukt .

Door Paul op vr, 22/12/2023 - 16:19

Bedankt voor uw reactie, AnnaMarie!

We wensen je fijne feestdagen!

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.