Menu

Glutenvrije recepten om zelf te bakken en te koken
Glutenvrije Recepten

Is droge gist of bakkersgist (verse gist) glutenvrij?

Zowel verse gist (bakkersgist) als droge gist is glutenvrij. Verse gist kun je kopen bij de bakker. In een bakkerij wordt uiteraard normaal meel met gluten gebruikt.
Let er dus wel op dat er geen sprake is van kruisbesmetting.
Droge gist is verkrijgbaar in de supermarkt in pakjes van 7 gram, dit komt overeen met ongeveer 20 gram verse gist.

Gist wordt gebruikt om (bijvoorbeeld) brooddeeg te laten rijzen. Bij normaal meel nestelt het koolzuurgas zich tegen de gluten en duwt het op die manier omhoog.
Gist verandert ook de smaak van brood, het wordt luchtiger en hiermee krijg je een betere smaak, geur en beet van het brood.

Glutenvrij brood laten rijzen voor het beste resultaat

Een zelfgebakken glutenvrij brood met glutenvrij meel rijst met gist uiteraard ook.

Het beste resultaat krijg ik door het brooddeeg in een geopende oven ongeveer 1 uur te laten rijzen op een stand van 50 graden.
Over het brooddeeg leg ik een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Langzaam gerezen deeg smaakt beter.

Gebruik van bakpoeder in plaats van gist

Voor stevige deegsoorten zoals brood maak je gebruik van gist. Bij slappere deegsoorten zoals beslag en cake, maak je gebruik van bakpoeder. De slappere deegsoorten zijn namelijk niet bestand tegen de gistgasvorming.

Verschil tussen droge gist en verse gist (bakkenist)

Verse gist combineert moeilijk met zout en vet, wel van suiker. Boter, olie en zout kun je bij verse gist later aan het deeg toevoegen.
Met droge gist heb je dit probleem niet. Droge gist wordt actief na het toevoegen van warm water.

In het eindresultaat is er geen verschil tussen het gebruik van droge gist en verse gist (bakkersgist).

Gerelateerd(e) recept(en): 

Je tip of commentaar