Ingrediënten voor Glutenvrije oranje soezen
Voor de glutenvrije soesjes:
100 gram glutenvrij wit meel,
Flinke snuf zout,
75 gram boter in blokjes,
Ongeveer 3 eieren,
100 ml water,
Voor de topping:
200 gram witte smeltchocolade,
Beetje oranje kleurstof,
Voor de vulling:
250 gram slagroom,
Rasp van 1 citroen,
2 zakjes vanillesuiker,
Hoe maak je Glutenvrije oranje soezen
Je begint met het soezendeeg. Verwarm zout, boter en 100 ml water in een ruime steelpan met een dikke bodem op laag vuur.
Dit doe je tot de boter gesmolten is, het mengsel mag niet koken.
Zeef het meel. Breng het mengsel nu snel aan de kook en voeg in 1 keer het meel toe.
Haal de pan van het vuur en roer krachtig met een pollepel tot het deeg veranderd in een glad zwaar deeg.
Verhit nog 2 minuten boven het vuur, blijf roeren.
Het deeg vormt een bal en laat los van de bodem.
Doe het deeg in een mengkom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen de eieren los.
Roer de eieren 1 voor 1 met een mixer door het deeg tot ze zijn opgelost.
Voeg zoveel ei toe dat er een glanzend zalfachtig deeg ontstaat dat bij licht schudden als een lint van de lepel valt.
Misschien heb je niet alle ei nodig, want het deeg moet stevig blijven.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep het deeg in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit torentjes van ongeveer 2,5 cm doorsnee en 2 cm hoog.
Zorg dat er ongeveer 3-4 cm tussen de soezen zit.
Je kan ongeveer 25 tot 30 soezen spuiten. Duw de puntjes glad met een natte vinger of lepel.
Bak ze in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en doe de ovendeur snel open en dicht om de stoom te laten ontsnappen.
Bak nog ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en stevig zijn.
Haal dan de soesjes uit de oven en prik een gaatje in de zijkanten om de lucht te laten ontsnappen, doe dit snel.
Zet ze weer in de oven en bak ze nog ongeveer 5 minuten tot ze goed stevig zijn. Laat afkoelen op een rooster.
Doe voor de topping driekwart van de witte smeltchocola in een kop. Verwarm deze 30 seconden in de magnetron en roer het vervolgens goed door.
Verwarm nogmaals tot de witte chocola gesmolten is.
Voeg een mespuntje oranje (of rode en gele) kleurstof toe tot je een licht-oranje kleur hebt.
Dip de soezen in de chocola en laat de chocola opstijven in de koelkast.
Smelt vervolgens de rest van chocola, voeg hier kleurstof aan toe tot de kleur wat donkerder oranje is.
Doe de chocola in een spuitzak en knip er een klein puntje vanaf.
Verdeel de chocola in streepjes over de soezen.
Klop voor de vulling de slagroom, samen met de suiker en citroenrasp, stijf.
Doe de slagroom in een spuitzak met kleine spuitmond en vul de soezen via de zijkant.
Je tip of commentaar