Menu

Basisrecept glutenvrije soesjes

Glutenvrije soezen basisrecept

Ingrediënten voor Basisrecept glutenvrije soesjes

100 gram glutenvrij wit meel,
flinke snuf zout,
75 gram boter in blokjes,
ongeveer 3 eieren,
100 milliliter water

Wat vind je ervan?: 
Gemiddeld: : 4.8 (13 stemmen)
Aantal personen: 
8
Aantal stuks: 
24
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Laatste wijziging: 
13 apr 2021

Hoe maak je Basisrecept glutenvrije soesjes

Verwarm zout, boter en 100 ml water in een ruime steelpan met een dikke bodem op laag vuur.
Dit doe je tot de boter gesmolten is, het mengsel mag niet koken.
Zeef het meel. Breng het mengsel nu snel aan de kook en voeg in 1 keer het meel toe.
Haal de pan van het vuur en roer krachtig met een pollepel tot het deeg veranderd in een glad zwaar deeg.
Verhit nog 2 minuten boven het vuur, blijf roeren.
Het deeg vormt een bal en laat los van de bodem.
Doe het deeg in een mengkom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen de eieren los.
Roer de eieren 1 voor 1 met een mixer door het deeg tot ze zijn opgelost.
Voeg zoveel ei toe dat er een glanzend zalfachtig deeg ontstaat dat bij licht schudden als een lint van de lepel valt.
Misschien heb je niet alle ei nodig, want het deeg moet stevig blijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep het deeg in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm. Met een gekartelde spuitmond krijg je soesjes zoals op de foto.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit torentjes van ongeveer 2,5 cm doorsnee en 2 cm hoog.
Zorg dat er ongeveer 3-4 cm tussen de soezen zit.
Je kan ongeveer 25 tot 30 soezen spuiten. Duw de puntjes glad met een natte vinger of lepel.

Bak ze in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en doe de ovendeur snel open en dicht om de stoom te laten ontsnappen.
Bak nog ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en stevig zijn.
Haal dan de soesjes uit de oven en prik een gaatje in de zijkanten om de lucht te laten ontsnappen, doe dit snel.
Zet ze weer in de oven en bak ze nog ongeveer 5 minuten tot ze goed stevig zijn. Laat afkoelen op een rooster.

De soesjes zijn nu klaar om te vullen met hartige of zoete vulling, zoals slagroom, zalmmousse, roomkaas, of Oranje Koningdag Soesjes etc.

Reacties

Door Bezoeker op zo, 23/12/2018 - 14:47

Ik ga deze maken en ben benieuwd

Door Heleen op zo, 02/02/2020 - 14:34

Ik ga ze ook maken, ben benieuwd of ze met glutenvrij meel lukken.

Door Janine op di, 28/04/2020 - 20:16

Gemaakt volgens recept maar het werden platte koekjes. Ook geen geprik om het lucht te laten ontsnappen. Waar ging het mis?

Door Carin op wo, 29/04/2020 - 09:07

Hallo Janine, wat jammer dat ze mislukt zijn.

Het kan gemakkelijk misgaan met het bakken van soezen.
Misschien is het deeg niet goed gegaard in de pan? Of kun je de baktijd iets verlengen?
Teveel ei kan ook voor platte soezen zorgen.

Hopelijk meer succes bij de volgende keer!

Door sarah op di, 22/12/2020 - 19:28

als ik het deeg van het vuur haal schift het deeg en lost de boter van het deeg. Weet je misschien wat ik mis doe?

Door Paul op di, 22/12/2020 - 21:56

Hallo Sarah,

Dat is jammer! Gebruik je goede boter?
Ook kunnen temperatuur verschillen van de ingrediënten schiften veroorzaken.

Succes!

Paul

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.