Ingrediënten voor Rijstevlaai met kersen, glutenvrij
Gebruik het basisrecept voor de bodem
330 gram glutenvrij wit meel,
1 1/4 theelepel droge gist,
5 eetlepels suiker,
Snufje zout,
45 gram gesmolten roomboter,
4 eetlepels geklutste ei,
100 gram melk (handwarm),
Voor de vulling
700 milliliter melk,
115 gram dessertrijst,
100 gram suiker,
2 theelepels vanille-extract,
2 geklutste eieren,
blikje vlaaivulling kersen,
200 milliliter slagroom
Hoe maak je Rijstevlaai met kersen, glutenvrij
Roer het meel, de gist, de suiker en de zout door elkaar. Voeg de boter, het ei en de melk toe.
Vorm een deeg dat niet meer plakt, als het toch plakt voeg dan nog een beetje meel toe. Laat het deeg onder een vochtige doek nog een beetje rijzen.
Breng de melk met de vanille aan de kook in een pan met dikke bodem. Voeg als het kookt de rijst en de suiker toe. Draai het vuur zacht en laat het mengsel zachtjes koken.
Blijf voortdurend roeren tot het een dikke pap is, dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal dan de pan van het vuur en roer snel de eieren erdoor.
Druk de lucht uit het deeg en rol het in en vlaaivorm (28 cm. doorsnee) uit, druk ook goed aan langs de randjes.
Doe de vulling erin en bak de vlaai een half uur in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Haal de vlaai uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Breng de kersenvulling gelijkmatig aan op de vlaai. Klop de slagroom met suiker naar smaak en spuit toefjes op de taart.
Reacties
Ls,
Er staat "45 ml. melk, handwarm" in een ander recept staat 45 gram....
Wat is het nou?
45 ml is volgens mij te weinig....
U kunt 45 milliliter gebruiken.
Of 45 gram.
1 milliliter = 1 gram, Mo.
Ik gebruik deze hoeveelheid met een goed resultaat, maar als u denkt dat het onvoldoende is gebruikt naar eigen inzicht meer, Mo.
Wat voor 'wit glutenvrij meel' heb je in dit recept gebruikt? Komt nogal nauw met glutenvrije melen en een eerdere optie om een vlaaibodem te maken mislukte bij mij, vandaar dat ik deze optie wel zou willen laten lukken. Bedankt!
Hi Caroline, glutenvrij wit meel is bijna niet te koop in supermarkten. Daarom bestellen wij dit online! Wij hebben over het algemeen goede ervaring met Scandinavische merken. Voor dit recept heb ik Mix Well witte bloem gebruikt. :)
Bedankt voor je reactie. Ik kende dat merk nog niet, fijn om te weten! Bedankt voor de tip!
Ik heb de taart ook gebakken. Maar ik wilde liever niet glutenvrij wit meel bestellen via internet. Ik heb dit vervangen door de glutenvrije meel mix van de Alberthein.
Werkte prima. In het begin was het beslag droog maar nadat ik er nog iets meer ei doorheen had gekneed lukte het prima.
Prima bodem voor de taart zal misschien wat verschillen ten opzichte van als je wel het glutenvrije wit meel gebruikt. Maar ik heb de taart nooit gebakken met glutenvrij witmeel dus dat zou ik niet weten.
Hallo Caroline, Wij zijn hier allemaal gek op rijstevlaai met kersen. Deze maak ik altijd lactose vrij. Nu is er een aan komen waaien met glutenallergie. Dus ga ik deze ook proberen. Mijn vraag: Welke maat heeft het bakblik dat je hiervoor heb gebruikt?
Hi Maria, de vorm die wij gebruikt hebben heeft een doorsnede van 28 cm.
Hoi, ik heb een vraagje. Bedoel je met wit meel. Glutenvrij wit broodmeel? Ik kan alleen glutenvrij pannenkoekenmeel, glutenvrij zelfrijzend bakmeel of glutenvrij cakemeel vinden?
Hoi Carolien,
Broodmeel, pannenkoekmeel of cakemeel kun je niet gebruiken. Je kunt het wel proberen met glutenvrij zelfrijzend bakmeel maar ik durf niet te zeggen wat het resultaat is.
Wij gebruiken meestal glutenvrij witmeel van Mix Well (de witte bloem), in dit recept met gist. Deze is meestal online verkrijgbaar.
Je tip of commentaar