Menu

Glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen

Ingrediënten voor Glutenvrije oliebollen

250 gram glutenvrij (wit) meel,
6 gram gedroogde gist,
Een half ei,
2 dl. warme melk,
Snuf zout,
Eventueel beetje suiker naar smaak,
Voeg eventueel 50 gram rozijnen of appel toe

Wat vind je ervan?: 
Gemiddeld: : 4.2 (23 stemmen)
Aantal personen: 
Aantal stuks: 
8
Soort: 
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Laatste wijziging: 
13 feb 2023

Hoe maak je Glutenvrije oliebollen

Meng het meel en het zout, eventueel gist met beetje warm water mengen.
Voeg gist (mengsel) toe en roer het ei erdoor.

Voeg langzamerhand de handwarme melk toe. Meng dit goed.
Laat dit mengsel circa een half uur tot een uur op een warme plek rijzen met een vochtige theedoek erover.
Het beslag moet in hoeveelheid verdubbeld zijn.
Als je het te lang laat rijzen wordt het te luchtig.

Als je rozijnen toevoegt moet je deze vantevoren in warm water laten wellen en droogdeppen voor je ze erbij doet.

Vul een frituurpan voor de helft met zonnebloemolie en verwarm deze tot 175 graden.
Vorm met een ijsschep een bolletje (of met twee grote eetlepels) en laat voorzichtig in de olie zakken, keer de bol na 3 minuten om en bak daarna nog 2 minuten.
Laat de oliebollen goed uitlekken in een vergiet met keukenrol. Serveer de oliebollen met poedersuiker, warm zijn ze het lekkerst!

Het aantal stuks is afhankelijk van de grootte van de lepel uiteraard. Ik gebruik een grote ijsschep en ik haal er 8-10 oliebollen uit.

Reacties

Door Karel op za, 28/12/2013 - 13:22

Deze glutenvrije oliebol is net zo lekker als de "normale". Volgens de beste oliebollenbakker van Nederland moet het beslag op 28 graden gehouden worden. Dit hebben we geprobeerd en het resultaat is uitstekend! Wel warm opeten.

Door Inge de waard op zo, 05/11/2017 - 10:58

Waar om warm opeten worden anders daarna hard kan je ze ook invriezen?

Door Carin op zo, 05/11/2017 - 11:52

Smaak is gewoon net even lekkerder, knapperig korstje. Maar na afkoelen is de oliebol ook prima te eten. Ik doe ze dan even in de oven om op te warmen, magnetron kan ook.

Invriezen van oliebollen heb ik nog niet geprobeerd, maar is geen probleem.

Door Inge de waard op zo, 05/11/2017 - 14:59

Ik had schar mix c gebruik mislukt toch niet de goede meel soort jammer

Door Carin op zo, 05/11/2017 - 16:09

Dat is jammer. Ik gebruikte ook liever Glutafin voor de oliebollen, heb ik betere ervaringen mee dan Schär. Maar Glutafin is voorzover ik weet helaas in Nederland niet meer verkrijgbaar. Ik ga ze binnenkort met Semper proberen.
Hoeft natuurlijk niet aan het meel te liggen, temperatuur van de olie, is het beslag goed gerezen?

Door Eliza op zo, 30/10/2016 - 13:39

Wat voor merk moet je gebruiken? Er zo'n zoveel soorten. Werkt boekweitmeel goed? Of liever iets vetter zoals amandelmeel? Of een mix van schar misschien?

Door Carin op ma, 31/10/2016 - 16:17

Schär bakmix of Glutafin wit meel voldoet prima, boekweitmeel of amandelmeel is denk ik niet zo geschikt.

Door Nic op za, 28/12/2019 - 15:51

Hoi, ik krijg met oudjaar een gast die glutenvrij eet. Ga bovenstaand recept uitproberen. Wel even een vraag: in vergelijking met 'gewone' oliebollenrecepten mis ik zout en suiker als ingrediënten (er staat wel een snufje zout, maar normaal gesproken gebruik je toch gauw een theelepel vol). Is daar een reden voor? Wordt het niet een flauw beslag...?

Door Lynn op za, 28/12/2019 - 23:24

Dag Nic, leuk dat je voor je gast glutenvrije oliebollen goat maken!

Wij zijn met vijf personen, waarvan twee glutenvrij. Iedereen vindt de oliebollen heerlijk met een snufje zout.
Je kunt natuurlijk een deel van het beslag met wat meer zout bereiden.
We horen graag hoe het geworden is. Veel plezier bij het bakken en met je gast!

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.