Menu

Boterkoek (glutenvrij!)

Glutenvrije boterkoek recept om zelf te bakken

Ingrediënten voor Boterkoek (glutenvrij!)

170 gram roomboter (of margarine) op kamertemperatuur,
190 gram glutenvrij witmeel,
135 gram witte basterdsuiker,
1 zakje vanillesuiker,
1 ei

Wat vind je ervan?: 
Gemiddeld: : 4.1 (120 stemmen)
Aantal personen: 
10
Aantal stuks: 
1
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Bron: 

Recept van oma

Laatste wijziging: 
08 dec 2020

Hoe maak je Boterkoek (glutenvrij!)

Klop de boter romig in een keukenmachine. Meng dan eerst de basterdsuiker en vanillesuiker door de boter, voeg daarna ook het witmeel toe. Voeg als laatste 3/4 van het ei toe en hou iets achter voor het bestrijken van de boterkoek.

Doe het deeg in een bakvorm van 22 cm en maak tot een gladde koek met de bolle kant van een lepel.
Ik zet het daarna 1 uur te rusten in de koelkast.

Bak de boterkoek goudbruin in ongeveer 30 minuten op een stand van 160 graden in het midden van een voorverwarmde oven.

De temperatuur verschilt per oven (hetelucht, elektrisch of gas) en kan even uitproberen zijn.
Ik heb in een hetelucht oven het beste resultaat op 160 graden.

Ik weet, het is lastig, maar de boterkoek moet een uurtje of 6 uur afkoelen.

Problemen die je tegen kunt komen bij het bakken van een boterkoek
- Wordt de boterkoek te hard, dan is deze te lang / te heet gebakken;
- Begint het deeg te borrelen, dan is de oven te heet;

Reacties

Door Paul op vr, 28/07/2017 - 10:26

Ik vind hem lekkerder zonder havervlokken

Door Carla op do, 28/11/2019 - 15:39

Ik vond het lastig om zoiets simpels goed te krijgen. Is nu gelukt, beetje experimenteren en inderdaad 6 uur laten afkoelen. Mijn man en kinderen vinden hem lekkerder dan de "gewone" boterkoek.

Door Jos op wo, 29/01/2020 - 20:29

Bedankt voor het recept! Dit is de eerste die gelukt is.

Door Cora op za, 28/03/2020 - 09:11

Zou ik hem ook met wajang kunnen maken omdat ik ook geen melk mag?

Door Lynn op za, 28/03/2020 - 10:58

Hi Cora,

Je kunt het proberen als je de margarine gebruikt en uiteraard niet de halvarine (dan blijft de boterkoek zacht). Belangrijk is de boterkoek minimaal 6 uur te laten rusten op een koele plaats.

Ik hoor graag of het gelukt is, succes met het bakken!

Door Cora op za, 28/03/2020 - 12:06

Ga ik doen. Bedankt voor je snelle reactie. Leuk!

Door Leontien op za, 28/11/2020 - 16:16

Wij maken deze altijd met Wajang. Super lekker!

Door Paul op di, 24/11/2020 - 09:27

Dank voor de tip! Gaan we ook een keer proberen.

Door Marrie op wo, 08/04/2020 - 20:05

Hallo Cora, dit recept ga ik ook proberen! Welk meel gebruik jij? En weet je toevallig of dit met speltmeel ook goed ga?
Groetjes

Door Lynn op do, 09/04/2020 - 19:34

Hoi Marrie, leuk dat je de boterkoek ook gaat maken! Met speltmeel heb ik geen ervaring, bovendien is het ook niet glutenvrij. Glutenvrij wit meel is bijna niet te koop in supermarkten. Daarom bestellen wij dit online! Wij hebben over het algemeen goede ervaring met Scandinavische merken. Voor dit recept heb ik Mix Well witte bloem gebruikt. Bak se! :)

Door Anja op za, 04/07/2020 - 10:35

Hoi,
Welke mailsoort (glutenvrij) zou ik kunnen gebruiken ipv de witmeel?
Groetjes

Door Lynn op ma, 06/07/2020 - 11:21

Hi Anja,

Voor een glutenvrije boterkoek zijn er - voorzover ik weet - geen alternatieven dan een glutenvrij witmeel. Gebruik je een ander soort meel dan is het geen boterkoek meer, die een beetje knapperig van buiten is en smeuïg van binnen.

Door Joya op vr, 08/01/2021 - 11:59

Ik heb hem met Doves Farm Witte bloem gebakken en hij is heerlijk geworden. Hij is ook best makkelijk om te maken als je geduld hebt. Bedankt voor dit heerlijke recept!

Door Jessica op za, 06/02/2021 - 12:38

Ik kan mijn oven niet instellen op 160 graden dus moet kiezen tussen 150 of 175. Ik heb hem 150 graden gezet en 20 min langer in de oven gedaan. Nu brokkelt hij helemaal uit elkaar. Miss 'n tip hoe ik dit beter kan doen de volgende keer? De smaak is wel geweldig! Alvast bedankt.

Door Paul op za, 06/02/2021 - 16:24

Hi Jessica,

Op een lagere stand is dan de beste oplossing. Het is lastig te zeggen waarom het nu uit elkaar valt. Je zou de boterkoek de volgende keer iets minder lang in de oven kunnen doen. Het hangt mogelijk ook van de soort meel af die je hebt gebruikt. Wij gebruiken Mixwell witmeel.

Door Judith op do, 15/07/2021 - 14:40

Prima recept!
Omdat de boter net uit de koelkast kwam, heb ik de boter in een glazen schaal een halve minuut in de magnetron gedaan.
Als meel heb ik Schär mixC gebruikt. Ook heb ik, vóór het met ei bestrijken er nog smalle partjes Elstar appel in gestoken. Wel een uur in de koelkast laten rusten. Alleen ná het bakken heeft de taart maar 2 uur kunnen afkoelen, omdat het bezoek al kwam. Ietsje zacht nog, maar de smaak was prima!

Door Gretha op zo, 03/04/2022 - 12:43

Kan ik ook broodmix gebruiken ivm amandelmeel

Door Paul op ma, 04/04/2022 - 15:34

Nee, dan krijg je iets heel anders en is het geen boterkoek meer.

Door Hanneke op do, 07/07/2022 - 13:42

Klopt het dat het deeg heel erg plakkerig is of heb ik iets fout gedaan ? Ik heb shar Mixc gebruikt .

Door Paul op wo, 11/01/2023 - 09:39

Mogelijk door het Schar meel (misschien te weinig meel), teveel ei? Wij gebruiken Mixwell witmeel (Witte Bloem 101).

Door Mireille op wo, 11/01/2023 - 09:31

Kan ik ook amandelmeel gebruiken?

Door Paul op wo, 11/01/2023 - 09:36

Ik zou geen amandelmeel gebruiken als je een traditionele boterkoek wil maken, het is geen boterkoek meer.
Een boterkoek heeft door de boter al veel "vet", het amandelmeel maakt dat erger. Bovendien krijg je een andere structuur.

Door Olga-leona op za, 06/05/2023 - 15:40

Ja kan, ik doe 200 gram meel op 200 gram boter, 100 gram rijstmeel, 50 gram boekweit meel en 50 gram amandelmeel, 100 rijstmeel en 100 gram amandelmeel

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.