Menu

Boterkoek (glutenvrij!)

Glutenvrije boterkoek recept om zelf te bakken

Ingrediënten voor Boterkoek (glutenvrij!)

170 gram roomboter (of margarine) op kamertemperatuur,
190 gram glutenvrij witmeel,
135 gram witte basterdsuiker,
1 zakje vanillesuiker,
1 ei

Waardering: 
Gemiddeld: : 4.6 (37 stemmen)
Aantal personen: 
10
Aantal stuks: 
1
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Bron: 

Recept van oma

Laatste wijziging: 
02 mei 2020

Hoe maak je Boterkoek (glutenvrij!)

Meng de boter in een keukenmachine, of alles met lekker met de hand kneden.

Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe.
Voeg het glutenvrije witmeel toe.

Voeg 3/4 van het ei toe en hou iets achter voor het bestrijken van de boterkoek.

Doe het deeg in een bakvorm van 22 cm en maak tot een gladde koek met de bolle kant van een lepel.
Ik zet het daarna 1 uur te rusten in de koelkast.

Bak de boterkoek goudbruin in ongeveer 30 minuten op een stand van 160 graden in het midden van een voorverwarmde oven.

De temperatuur verschilt per oven (hetelucht, elektrisch of gas) en kan even uitproberen zijn.
Ik heb in een hetelucht oven het beste resultaat op 160 graden.

Ik weet, het is lastig, maar de boterkoek moet een uurtje of 6 uur afkoelen.

Problemen die je tegen kunt komen bij het bakken van een boterkoek
- Wordt de boterkoek te hard, dan is deze te lang / te heet gebakken;
- Begint het deeg te borrelen, dan is de oven te heet;

Reacties

Door Paul op vr, 28/07/2017 - 10:26
Ik vind hem lekkerder zonder havervlokken
Door Carla op do, 28/11/2019 - 15:39
Ik vond het lastig om zoiets simpels goed te krijgen. Is nu gelukt, beetje experimenteren en inderdaad 6 uur laten afkoelen. Mijn man en kinderen vinden hem lekkerder dan de "gewone" boterkoek.
Door Jos op wo, 29/01/2020 - 20:29
Bedankt voor het recept! Dit is de eerste die gelukt is.
Door Cora op za, 28/03/2020 - 09:11
Zou ik hem ook met wajang kunnen maken omdat ik ook geen melk mag?
Door Lynn op za, 28/03/2020 - 10:58
Hi Cora, Je kunt het proberen als je de margarine gebruikt en uiteraard niet de halvarine (dan blijft de boterkoek zacht). Belangrijk is de boterkoek minimaal 6 uur te laten rusten op een koele plaats. Ik hoor graag of het gelukt is, succes met het bakken!
Door Cora op za, 28/03/2020 - 12:06
Ga ik doen. Bedankt voor je snelle reactie. Leuk!
Door Marrie op wo, 08/04/2020 - 20:05
Hallo Cora, dit recept ga ik ook proberen! Welk meel gebruik jij? En weet je toevallig of dit met speltmeel ook goed ga? Groetjes
Door Lynn op do, 09/04/2020 - 19:34
Hoi Marrie, leuk dat je de boterkoek ook gaat maken! Met speltmeel heb ik geen ervaring, bovendien is het ook niet glutenvrij. Glutenvrij wit meel is bijna niet te koop in supermarkten. Daarom bestellen wij dit online! Wij hebben over het algemeen goede ervaring met Scandinavische merken. Voor dit recept heb ik Mix Well witte bloem gebruikt. Bak se! :)

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.