Menu

Glutenvrije lemon curd pie

Glutenvrije lemon curd taart

Ingrediënten voor Glutenvrije lemon curd pie

Basisdeeg vlaaibodem

220 gram wit glutenvrij meel,
3/4 theelepel droge gist,
3 eetlepels suiker,
snufje zout,
30 gram gesmolten roomboter,
3 eetlepels ei,
65 gram melk, handwarm

Lemon curd

3 eidooiers,
250 mililiter water,
sap van 2 citroenen,
rasp van 2 citroenen,
130 gram kristalsuiker,
60 gram roomboter,
50 gram maizena

Italiaans meringue schuim

3 eiwitten,
230 gram kristalsuiker,
snufje zout,
60 ml. water,
suikerthermometer en kom met vast mixer is onmisbaar

Waardering: 
Gemiddeld: : 4.7 (7 stemmen)
Aantal personen: 
12
Aantal stuks: 
1
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Laatste wijziging: 
30 mrt 2020

Hoe maak je Glutenvrije lemon curd pie

De vlaaibodem

Dit recept is voldoende voor een vorm van 24 centimeter doorsnee (voor een vorm van 28 centimeter de helft van de ingrediënten extra toevoegen).

Doe alle ingrediënten in een kom en vorm een glad en soepel deeg dat niet meer plakt.
Als het deeg nog wel plakt doe er dan een klein beetje meel bij, niet te veel.
Laat het deeg een half uurtje rustig onder een vochtige doek.
Druk de lucht eruit en rol het deeg in de vorm uit met je handen of een kleine deegroller.
Vul de vorm met het deeg.
Giet de lemon curd over het deeg en strijk het glad.
Bak het in een oven van 200 graden in een half uur gaar.

Verdeel de meringue over de pie en plaats nog 5 minuten onder de grill in de oven.
Blijf erbij, het kan heel snel gaan.

De lemon curd

Doe het water, de suiker, de citroensap, de citroenrasp en de maizena in een pannetje en breng dit al roerend aan de kook.
Blijf voortdurend roeren met een garde zodat alle klontjes eruit zijn.
Blijf roeren tot het een stroperige massa wordt.
Haal dan de pan van het vuur en roer de koude boter erdoor.
Roer vervolgens de eidooiers er 1 voor 1 door, blijf roeren, anders kan het eigeel stollen.
Nu is de lemon curd klaar voor verder gebruik.

Italiaanse meringue schuim

Terwijl de lemon curd afkoelt kan je beginnen met de Italiaanse meringue.
Doe 200 gram suiker en het water in een pannetje met dikke bodem. Verwarm op zacht vuur, niet roeren, alleen de pan zachtjes heen-en-weer schudden.
Doe intussen de eiwitten, citroensap en het zout in de kom. Zet de mixer aan als de suiker de temperatuur van 113 graden heeft bereikt.
Als het schuimig wordt voeg je langzaam de 30 gram suiker aan de eiwitten toe.

Houd de suikerstroop in de gaten! Als de temperatuur 118 graden meet haal je de pan van het vuur.
Langzaam giet je met een dun straaltje de suikerstroop bij de eiwitten.

Je klopt nu door tot je een prachtig wit dik schuim hebt en de meringue lauw is.

Reacties

Door Ellen op zo, 01/03/2020 - 11:48
Dit recept mis ik de aanwijzingen rondom het bakken van de pie. Vlaaideeg in de vorm, lemoncurd erop, tot zo ver alles duidelijk. Hoelang in de oven en welke temperatuur? Vervolgens de stap met meringue-schuim en nog 5 min in de gril?
Door Lynn op zo, 01/03/2020 - 13:09
Hi Ellen, leuk dat je de lemon curd pie wil gaan maken! Ik heb de beschrijving aangepast en ik hoop dat het zo duidelijker is. Veel plezier met het bakken.
Door Ammerins op za, 28/03/2020 - 21:42
Hoe lang in de oven idd? En niet eerst de oven blind bakken?
Door Paul op zo, 29/03/2020 - 11:27
De baktijd is een half uur. Je hoeft niet blind te bakken, de vulling kan direct op het deeg. Succes!

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.