Ingrediënten voor Glutenvrij breekbrood
570 gram glutenvrij wit meel (plus wat extra voor het vormen van het deeg),
7 gram gedroogde gist,
20 ml olijfolie,
40 ml melk op kamertemperatuur,
260 ml water (lauwwarm),
10 gram zout,
Maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en/of pompoenpitten
Hoe maak je Glutenvrij breekbrood
Doe alle ingrediënten, behalve de zaden en pitten, in een kom. Meng met behulp van een keukenmachine.
Vorm in de kom een bal van het deeg. Het deeg is nog wat plakkerig, dus gebruik hiervoor bijvoorbeeld een spatel.
Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. (boven de verwarming of in de oven op 35 graden.
Bedek een grote ovenschaal of braadslede met bakpapier (ongeveer 25 bij 35 cm).
Verdeel het deeg na een uur rijzen in 20 kleine balletjes en leg ze in de ovenschaal. Het deeg is waarschijnlijk wat plakkerig, bestrooi het deeg daarom met wat glutenvrij bloem.
Bestrijk de balletjes met melk en verdeel de zaden en pitten over de broodjes.
Leg de vochtige theedoek weer over de schaal en laat nogmaals 3 kwartier rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin gaar.
Dit brood geschikt voor zowel hartig als zoet beleg!
Reacties
Kan het ook met plantaardige ‘melk’?
Hoi Margot,
Voor dit recept heb ik dit keer lactosevrije melk gebruikt. Ik heb alleen geen ervaring met plantaardige melk, dus ik durf niet te zeggen of dat lukt. We horen graag of het is gelukt, bak se! :)
Lynn
Hallo,
Bij mij zijn deze broodjes niet gelukt. Rijzen niets.Blijven heel wit bij het bakken. Ik heb nogluten bloem gebruikt,welke gebruik jij?
Gr. Sabine
Wellicht is de temperatuur van de oven niet hoog genoeg geweest bij het bakken.
Niet rijzen komt vaak voor als het niet voldoende op temperatuur is.
Voor het deeg heb ik Mixwell wit meel gebruikt.
Je tip of commentaar