Menu

Glutenvrije recepten om zelf te bakken en te koken
Glutenvrije Recepten

Glutenvrije bitterballen of kroketten

Glutenvrije bitterballen en kroketten
Foto van het braden van het rundvlees stoven voor glutenvrije bitterballen en kroketten
Foto van salpicon / roux voor de bitterballen en/of kroketten
Foto van het draaien van de bitterballen
Zo krijg je mooie, strakke kroketten, strepen trekken met een spuitzak
Foto van mengen van de bitterballen met het glutenvrije paneermeel

Ingrediënten voor Glutenvrije bitterballen of kroketten

500 gram magere runderlappen,
500 ml.runderbouillon,
1 fijngesnipperde ui,
60 gram boter,
80 gram glutenvrij witmeel,
peper,
zout,
foelie,
nootmuskaat naar smaak,
6 tot 8 blaadjes gelatine (bladgelatine),

eiwit van 3 eieren,
glutenvrij paneermeel (kan je ook zelf maken van oud glutenvrij brood of crackers),
glutenvrij witmeel

Waardering: 
Gemiddeld: : 4.9 (13 stemmen)
Keuken: 
Bereidingstijd: 
Bereidingsmethode: 
Moeilijkheidsgraad: 
Auteur: 
Carin
Laatste wijziging: 
02 dec 2019

Hoe maak je Glutenvrije bitterballen of kroketten

Stoof het rundvlees tot het bijna uit elkaar valt, snijd het in kleine stukjes en laat dit afkoelen.

Snijd de ui heel fijn en fruit dit zachtjes in de boter, voeg het witmeel toe en blijf goed roeren tot alle meel is opgenomen.
Blijf roeren en voeg beetje voor beetje de bouillon toe, houd het vuur laag.
Doe dit totdat je ongeveer de helft van de bouillon hebt toegevoegd.

Doe nu de blaadjes gelatine door de massa (volgens de warme methode, blaadjes 1 voor 1 in een bakje koud water leggen).
Goed erdoor roeren.

Voed de rest van de bouillon toe. Peper, zout en kruiden erdoor roeren.
Laat dit mengsel heel koud en hard worden.
Liefst een nachtje in de koelkast.

Vorm met koude handen balletjes of kroketjes van het mengsel. Haal ze door het meel en rol ze nog wat steviger.
Klop de eieren los en haal de balletjes of kroketjes erdoor en daarna door de paneermeel, je kan dit eventueel nog een keer herhalen voor een steviger korst.

Met een spuitzak waarvan de opening wat groter is gemaakt kun je makkelijk mooie lijnen spuiten en in gelijke delen snijden.

Frituur de bitterballen of kroketten in de frituurpan op ongeveer 180 graden in 4 tot 5 minuten (niet te veel te gelijk) of doe ze eerst in de diepvries.

Als ze in bevroren toestand worden gebakken zullen ze minder snel uit elkaar vallen.

Reacties

Door Bezoeker op zo, 31/07/2016 - 15:02
Ik ben zeer tevreden en al blijft de kroket wat bleek hij smaakt prima.
Door bas op zo, 14/12/2014 - 21:17
heerlijk en makkelijk

Je tip of commentaar

CAPTCHA
Deze vraag is om te beoordelen of u een spammer bent of een echte bezoeker.